Sağlık

Aşırı sıcaklarda Akut Gastroenterit salgınına dikkat!

Muayeneden laboratuvar hizmetlerine, yatılı bakımdan fizyoterapi ve rehabilitasyona kadar ihtiyaç duyduğunuz tüm sağlık hizmetlerini ayağınıza getiren Bir Adım Sıhhat, çok sıcakların neden olduğu hastalıklarda akut gastroenteriti tedavi etme imkanı sunuyor.

Koruma tekliflerini paylaşıyor. Hastalığın etkin bir tedavisinin olmadığını vurgulayan Bir Adım Sıhhat CEO’su Uzm. Hem. Ayşe Şengel, “24 saatten fazla süren ishal, kusma, karın kramplarınız varsa hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız. Bu dönemde dışarıda az pişmiş yemek ve şişelenmemiş su tüketimine dikkat edilmelidir” diyor.

Bir süredir Türkiye’yi etkisi altına alan “çöl sıcaklarının” bu hafta Çarşamba günü (bugün) zirveye ulaşacağı ve hafta sonundan itibaren etkisini azaltacağı iddia ediliyor. Bu süreçte sağlık uzmanları çok sıcak havaların AGE (Akut Gastroenterit) hastalığına davetiye çıkardığını anlatarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. İshal ve kusmaya neden olan, kramp benzeri ağrılarla kendini gösteren, çoğunlukla bakteriyel veya viral nedenlerle ortaya çıkan bir bağırsak hastalığı olan AGE, çok sıcak havalarda tetiklenebiliyor. One Step Health’in CEO’su Dr. Hem. Ayşe ŞengelÖzellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, yaşlılarda, yatalak hastalarda ve bebeklerde gelişebilen akut gastroenteritin ilerleyen dönemlerde ölümcül olabileceği vurgulanarak önlem alınması tavsiyesinde bulunuldu.

Okul çağındaki çocuklarda belirli dönemlerde salgın şeklinde seyreden hastalığın en belirgin şikayetleri sulu ishal, mide bulantısı ve kusma, ateş, karın krampları ve beraberindeki kas ve eklem ağrılarıdır. Hastalığın en bilinen nedeni daha önce enfekte olmuş kişilerle temas veya enfekte yiyecek/su tüketimi olarak biliniyor. Sen gel,Günümüzde hastalığa çoğunlukla norovirüs ve rotavirüsün neden olduğuna dikkat çekerek, bu şikayetleri gösterenlerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını tavsiye ediyor.

Su kullanımına dikkat!

Sen gel, Hastalıkta dikkat edilmesi gerekenlere gelince, “24 saatten uzun süren ishal ve beraberindeki bulantı ve kusma sıvı ve elektrolit dengesizliklerine yol açtığı için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşundan takviye almak gerekiyor. Tedavi çoğunlukla semptomları azaltmayı amaçlar. Vücuttan kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine getirilmesi, bağırsak florasını düzenleyen besin ve ilaçların verilmesi, bağırsak krampları için ağrı kesici verilmesi ve bağışıklığı güçlendirici vitaminlerle desteklenmesi tedavinin değerli noktalarıdır.

AGE’nin aktif bir tedavisi olmadığı için önceliğin hastalığı önlemek olduğunu vurgulayan Dr. Sen gel, bu olayların yaşanmaması için alınması gereken temel koruma önlemlerini şu şekilde sıralıyor:

  • Bebeklik dönemi aşılarından biri olan rota aşısı yapılmalıdır.
  • Çevrenin temiz tutulmasına özen gösterilmelidir. Özellikle yemek yenen yerlerin dezenfekte edilmesi ve ortak kullanılan eşyaların azaltılması gerekiyor.
  • Musluk suyunun doğrudan tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yerine steril ortamlarda şişelenmiş su tüketilmelidir.
  • Çiğ olarak yenen sebze ve meyvelerin saflığına dikkat edilmelidir.
  • Musluk suyundan yapılabileceğinden, dışarıda kullanılan buz küplerinden kaçınılmalıdır.
  • Az pişmiş et ve balık ürünleri bu mevsimde tercih edilmemelidir.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki hastalıklardan korunmada en etkili yöntem el yıkamadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

saruhanlihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu