Sağlık

Çocuklarda Sık Görülen 4 Yaz Kazası!

Çocuklar için yılın en keyifli zamanı, parklarda ve sahilde bol bol oynayabilecekleri yaz mevsimidir. Çünkü tüm yıl boyunca zamanının çoğunu evde geçiren çocuklar artık parklarda, deniz kenarlarında ve havuz kenarlarında oyun oynamanın keyfini yaşayacaklar. Ancak bu dönemde çocukların düşüp çarpması sonucu oluşan kırıklar, burkulmalar ve yaralanmalar yaz tatiline gölge düşürebilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarında ortopedik kazalar konusunda bilinçlendirmeleri ve gerekli önlemleri almaları büyük önem taşımaktadır. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Çocuk Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr.Kerim Sarıyılmaz,  Yaz aylarında meydana gelebilecek kazalara karşı anne babaların güvenlik önlemlerini mutlaka gözden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekerek,   “Güvenlik önlemlerinin yanı sıra çocuklarımıza uygun ekipman kullanma alışkanlığını da kazandırmalıyız. Çocukların ayrıca spor yapmadan önce iyi bir ısınma ve esneme rutini izlemeleri gerekir. Ancak alınan önlemlere rağmen istenmeyen kazalar meydana gelirse vakit kaybetmeden doktora başvurmak ileride ortaya çıkabilecek sakatlık, işlev bozukluğu ve aktivitelerde kısıtlılık gibi sorunların önüne geçmek için çok önemlidir. Çocuk Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr.Kerim Sarıyılmaz yaz aylarında çocuklarda görülme sıklığı artan ortopedik kazalara karşı ebeveynlerin dikkat etmesi gereken kuralları anlattı; değerli uyarılar!

BİSİKLET ve Paten Kazaları

Çocukların en çok keyif aldığı yaz aktivitelerinden biri olan bisiklet ve paten, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi yaralanmalara neden olabiliyor. Kafa travmaları, bacaklarda ve kollarda kırıklar ve burkulmalar en sık bisiklet veya patenle çarpma veya düşme sonrasında görülür. Doç. Kerim Sarıyılmaz, “Kafa travması hayati önem taşıyabiliyor. Özellikle kask takılmadığında başın yere veya sert bir yüzeye çarpması bilinç ve hafıza kaybına veya beyin sarsıntısına bağlı beyin kanamalarına ve kafatası kırıklarına neden olabilir. Ayrıca düşmelere bağlı olarak bağ yaralanmaları ve eklemlerde yırtılmalar, uzun kemiklerde kırıklar görülebilir.

Nasıl önlem alınır?

  • Bisikletin çocuğunuzun boyuna, kilosuna ve yaşına uygun olduğundan emin olun.
  • Çocuğunuz bisiklete binmeden önce frenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Kafa yaralanmasını önlemek için bisiklet sürerken kask taktığınızdan emin olun. Özellikle bisiklete binmeye veya paten kaymaya yeni başlayan çocuklar için dizlik ve dirseklik gibi koruyucu ekipman kullanın.
  • Trafik kurallarını öğretin ve sadık bisiklet sürme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.

SU AKTİVİTELERİ KAZALARI

Sıcak havalarda su aktivitelerine bağlı yaralanmalar mutlaka düşünülmelidir. Çünkü yüzme havuzlarında kayma, suya yanlış dalma veya suya çarpma sonrasında omurga, boyun, baş, kol ve bacaklarda önemli burkulma ve kırıklar gelişebilmektedir.

Nasıl önlem alınır?

  • Suya girmeden önce çocuğunuzun derinliğini kontrol ettiğinizden emin olun.
  • Yüzme becerilerini geliştirmek için onu eğitin.
  • Su aktiviteleri sırasında güvenlik kurallarına uymanın önemini açıklar. Örneğin; havuz kenarlarında kaymayı ve düşmeyi önlemek için ıslak zeminde çalıştırılmamalıdır. Mümkünse terlik veya kaymaz çorap-patik giyin.

OYUN GRUBU KAZALARI

Yaz aylarında çocuklar zamanlarının çoğunu parklarda ve oyun alanlarında geçirirler. Ancak güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde oyun alanları oldukça tehlikeli olabilmektedir. Doç. Kerim Sarıyılmaz, “Düşme, kayma, çarpma gibi oyun alanı kazaları önemli ortopedik yaralanmalara neden olabiliyor.

Özellikle kol ve bacak kemiklerindeki kırıklar oyun parklarında düşme sonrası sık görülen yaralanmalardır ve bazıları ameliyat gerektirecek kadar ciddi olabilir.

 

Nasıl önlem alınır?

  • Çocuğunuzu oyun alanlarında gözetim altında tutun
  • Oyun alanlarındaki oyuncakların amacına uygun kullanıldığından emin olunuz. Salıncak ve kaydırak gibi çarpışma riski olan yerlerde daha dikkatli olunuz.
  • Kauçuk veya kum gibi yumuşak yüzeyli oyun alanlarını tercih edin.
  • Çocuğunuzun yaşına uygun oyun ekipmanları kullandığından emin olun.

SPOR KAZALARI

Yaz ayları spor aktiviteleri için ideal bir zamandır. Futbol, ​​basketbol, ​​voleybol, tenis, jimnastik gibi sporlar her zaman çocukların ilgisini çekmektedir. Ancak bu sporlar sırasında meydana gelen burkulma, burkulma ve kırık gibi ortopedik yaralanmalar yaz aylarında artış göstermektedir. Doç. Kerim Sarıyılmaz, “Spor aktivitesi sırasında yaralanmaları önlemek için dikkat edilmesi gereken en önemli kural, spor veya antrenman öncesi kas, tendon ve eklemleri spora hazırlamak için germe egzersizleri yapmaktır” diyor.

Nasıl önlem alınır?

  • Çocuğunuzun spor yaparken uygun ekipmanları kullandığından emin olun. Özellikle spor ayakkabı, koruyucu dizlik ve dirseklik gibi ekipmanlar yaralanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Onu spora hazırlamak için ısınma ve esneme egzersizleri yapmaya teşvik edin.
  • Zeminin yapılacak spora uygun olduğundan emin olunuz. Örneğin beton bir taban, futbolda düşme sonrasında yaralanma riskini artıracaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-merzifon.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu