Yaşam

Neuralink’in Rakibi: Bilim İnsanları Ameliyatsız Beyin-Bilgisayar Yerleştirdi

Çin’deki araştırmacılar, insanların beyinlerini iç kulakları aracılığıyla bir bilgisayara bağlayabilen bir cihaz icat ettiler. Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nden bir ekip tarafından geliştirilen SpiralE beyin-bilgisayar arayüzü (BCI), beyinle dijital bir bağlantı kurmak için esnek bir kulak içi malzeme kullanıyor.

Çin’deki araştırmacılar, insanların beyinlerini iç kulakları aracılığıyla bir bilgisayara bağlayabilen bir cihaz icat ettiler.

Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nden bir grup tarafından geliştirilen SprialE beyin-bilgisayar arayüzü (BCI), beyinle dijital bir bağlantı kurmak için esnek bir kulak içi cihaz kullanıyor.

Elon Musk’ın Neuralink’i gibi şirketlerin domuzların ve maymunların zihinlerini okuyabilen beyin çiplerini test ettiği BCI teknolojisindeki son gelişmeleri takip ediyor.

Sonuçta, bu teknoloji beyne ‘tam bant genişliği veri akışı’ sağlayabilir.

Bilim adamlarına göre, Neuralink’in cihazının aksine, bu son buluş, takmak için ameliyat veya diğer mikroiğne tabanlı invaziv yöntemler gerektirmiyor, bu da onu günlük kullanıma uygun hale getiriyor.

BCI’leri kulak yoluyla bağlamanın mevcut yöntemleri, kulak tıkaçları veya 3D baskılı ekler gibi abutment sistemlerini içerir, ancak spiral tasarım, kullanıcının işitmesini engellemeden içeri ve dışarı kaydırılabilecekleri anlamına gelir.

Araştırmacılar, “SpiralE’nin içi boş olması, tüm deneklerin dış dünyadaki sesli uyaranları gerçek zamanlı olarak duymasını sağlıyor” dedi ve benzersiz yapısının, “doğal ve göze batmayan giyilebilir elektroniklerin gerçek hayattaki uygulamalara entegre edilebileceğini gösterdiğini” sözlerine ekledi.

Araştırma, Nature Communications bilimsel dergisinde yayınlanan ‘Görsel ve işitsel beyin-bilgisayar arayüzleri için konformal kulak içi biyoelektronik’ başlıklı bir çalışmada detaylandırılmıştır.

Bu teknoloji, uygulamaların fikirleri metne çevirmesini, dijital nesneleri saf niyetle kontrol etmesini ve hatta insan hafızasını geliştirmesini sağlayabilir.

Royal Society’nin 2019 tarihli bir raporu, teknolojinin “tıbbı dönüştürme ve teknolojiyle ve birbirimizle etkileşim şeklimizi temelden değiştirme” potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti, ancak BCI’ların mahremiyet ve insan haklarına ilişkin kritik etik kaygılar dile getirdiği konusunda uyardı.

Raporda, “Sinirsel ve beyin-bilgisayar arayüzleri, insan olmanın özüne meydan okuyabilir” deniyor.

‘Bunların nasıl ve hatta kullanılıp kullanılmayacağına karar vermek, çok sesli ve toplumun tüm kesimlerini içeren açık ve kapsayıcı bir tartışma gerektirir.’

gulsehir-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu