Haber

Zilan HES projesinde iptal kararı

Danıştay tarafından bozulan ve yerel mahkemeye geri gönderilen “Zilan regülatörü ve HES projesi”nin iptaline ilişkin davada karar verildi. Van 1. İdare Mahkemesi, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının yerinde olmadığı ve projenin çevreye olumsuz etkilerinin önlenmesi veya çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığı sonucuna varmıştır.

‘ÇED RAPORU GEREKLİ’ KARARI

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Dava konusu proje kapsamında hazırlanan “Proje Tanıtım Dosyası”nda alınacak tedbirlere ilişkin değerlendirmelerin hidroloji, su işleri, arkeoloji, flora ve fauna uzmanları tarafından yapıldığı belirtilen kararda, ilgili uzmanlık alanlarının prestijinden yoksun olması, Davaya konu olan ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararının uygun olmadığı ve projenin çevresel etkilerinin ilgili uzmanlık alanları açısından daha detaylı incelenmeli ve ÇED raporu alınmalıdır. Vaka belgesinde yer alan bilgi ve belgelerin bilirkişi raporları ile birlikte değerlendirilmesi; Söz konusu raporlarda yer alan inşaat, tarım ve jeoloji uzmanları, söz konusu sürecin kendi uzmanlık alanlarının prestijine uygun olduğunu belirtseler de, ekolojik yaşamın devamı için ne kadar can suyu önlemi alınması gerektiği proje tanıtım belgesinde belirtilmektedir. dere yatağına canlılık bırakılacaktır. Alanda bulunan su işleri ve flora-faunanın endemik çeşitliliği açısından proje tanıtım dokümanının yeterli kapsamda olmadığı görülmektedir.

ÖNLEMLER ALINMADI

Zilan Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulması planlanan “Zilan Regülatörü ve HES Projesi Revizyon ve Kapasite Artırımı” projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “ÇED gerekli değildir” kararını değerlendiren mahkeme, şu görüşlere vardı: karar: “Çevre Kanunu ve Çevresel Etki” Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında projenin çevreye olan olumsuz etkilerinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınmamış olup, projenin çevreye olan olumsuz etkilerinin kabul edilebilir seviyelerde olmaması projenin uygulanmasının izlenmesi ve denetlenmesinde yapılacak çalışmalar ile alınacak önlemlerin ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre veya çevreye verilen zararın en aza indirilmesi ve Literatüre dayalı dava konusu ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararında hukuka aykırılık yok bilgi ve proje için uygun ve yeterli olmayan.

Mahkeme, bu tespitler ışığında söz konusu sürecin iptaline karar verdi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu