İş

Tetra Pak’tan “23. Yıllık Sürdürülebilirlik Raporu”: Geri dönüşüme 40 milyon euro yatırım

İnsanları ve gezegeni korumayı amaçlayan bir yaklaşımla gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirmeye kararlı olan Tetra Pak şunları söyledi: “23. Yıllık Sürdürülebilirlik Raporu yayınlandı. Rapora göre şirketin faaliyetleriyle ilişkili sera gazı emisyonları 2022’de 2019’a göre yüzde 39 azaldı. Kullanılan elektriğin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlayan Tetra Pak, karton üretimine devam etmek için toplam 40 milyon euro yatırım yaptı toplama ve geri dönüşüm. 23. Yıllık Sürdürülebilirlik Raporu, şirketin sağlam ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin hayata geçirilmesine yardımcı olmak amacıyla geçen yıl elde ettiği başarıları ve devam eden eylemlerini vurguluyor.

Dünyanın önde gelen gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak, sürdürülebilirliği şirketin merkezine koyarak doğa ve toplum üzerindeki etkisini en üst düzeye çıkarmak için çalışmaya devam ediyor. Tetra Pak bu çalışmaların tamamını “23. Yıllık Sürdürülebilirlik Raporu’nda yayınlandı.

 

“2030 stratejimizin dört ayağından biri sürdürülebilirlik dönüşümüne liderlik etmek”

Konuya ilişkin yorum Tetra Pak Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Sürdürülebilirlik Müdürü Volkan Aydeniz “Her zaman iş stratejimizin merkezinde yer alan sürdürülebilirlik yaklaşımımız, ‘İyiyi Korumak’ marka vaadimiz ile ‘gıdayı, insanı ve gezegeni’ koruma misyonumuz doğrultusunda şekilleniyor. Sürdürülebilirlik dönüşümüne liderlik etmek 2030 stratejimizin dört sütunundan biridir. 23. kez yayınladığımız Sürdürülebilirlik Raporu, başarılarımızı ve tüm aksiyon planlarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor.”

 

“Sürdürülebilirlik konusunda eylemsizliğin maliyeti, yarın tanıyamayacağımız bir dünyadır”

Volkan Aydeniz, Şöyle devam etti: “Bugün sürdürülebilirlik alanında karşılaştığımız zorluklar, hem gezegen üzerindeki etkiyi en aza indirmeye hem de dünyayı besleme şeklimize yönelik radikal yeni bir yaklaşıma olan ihtiyacı gösteriyor. Sürdürülebilirlik konusunda bugün harekete geçmemenin maliyeti, yarın göremeyebileceğimiz bir dünyadır. İlerlememiz, daha iyi bir gelecek için hem büyümeyi hem de sürdürülebilirliği teşvik eden bir zihniyetin benimsenmesine bağlıdır. Bu anlayış doğrultusunda amacımız, kolektif eylemler, inovasyon ve fark yaratan işbirlikleriyle sektördeki sürdürülebilirlik dönüşümüne liderlik etmektir.”

 

40 milyon euroluk yatırımla döngüsel ekonomiye katkı

Rapora göre Tetra Pak, enerjisinin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak operasyonel sera gazı emisyonlarını yüzde 36 azalttı ve güneş enerjisi kapasitesini ikiye katlayarak 5,55 MW’a çıkardı. Geçen yıl 17,6 milyar bitki bazlı ambalaj ve 10,8 milyar bitki bazlı kapak satarak fosil bazlı plastiğe kıyasla 96 kiloton CO2 tasarrufu sağlayan Tetra Pak, 50 milyar kartonun toplanmasını ve geri dönüştürülmesini desteklemek için toplam 40 milyon euro yatırım yaptı . Öte yandan Tetra Pak, en iyi uygulama süreç limitleriyle gıda atıklarını, su tüketimini ve karbon ayak izini 2030 yılına kadar yarıya indirmeye kararlıdır.

 

Türkiye’deki sürdürülebilirlik çalışmaları dünyaya örnek oluyor

Tetra Pak, Türkiye’de Kahramanmaraş Kağıt ile yaptığı iş birliği kapsamında 2021 yılında devreye aldığı tesiste yıllık 12 bin ton kartonu geri dönüştürebiliyor. Ülkemizdeki mevcut karton geri dönüşüm oranının yüzde 47’sini oluşturan tesis, kartonun tüm bileşenlerinin geri dönüşümünü sağlıyor. AYTİ Entegre ile Afyonkarahisar’da yapılan iş birliği kapsamında tesiste yıllık 5 bin ton geri dönüşüm gerçekleştiriliyor.

İzmir’de faaliyet gösteren Viking Kağıt işbirliğiyle Viking Kağıt’ın Türkiye’de ve bölgede ilk olan kendi tesislerinde üretilen çevre dostu tüketim ürünleri, Select Nature markasıyla yerli ve yabancı tüketicilerle buluşuyor. Yıllık 15 bin ton kapasiteye sahip tesis, Tetra Pak katılımıyla hayata geçirilen resifiber teknolojisi sayesinde içecek kartonlarının %100 geri dönüşümünü sağlıyor.

Tetra Pak, TEMA Vakfı’nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğü “Sıfır Atık Eğitim Projesi”ne destek veren tek özel şirket olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında 2022 yılında 81 ilde yaklaşık 250 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. 2023 yılında da çalışmaların devam etmesiyle eğitim uygulamalarıyla 125 bin çocuğa daha ulaşılması hedefleniyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

yahsihanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu