Ekonomi

Tesla Hindistan’da Fabrika Açma Girişimlerine Başladı

Tesla Hindistan’da fabrika açma girişimlerine başladı. Elektrikli araç pazarında önemli bir yere sahip olan ülke, Türkiye gibi ithal araçlara yüksek vergiler uyguluyor. Tesla bu sorunun üstesinden gelmek için yerelleştirme peşinde. Ancak bu adımın Çin-ABD ticaret geriliminin zarar görmesini engellemek için olma ihtimali de var.

Tesla Çin yerine Hindistan’da fabrika mı kuracak?

Marka, Çin’in Şanghay kentindeki fabrikasıyla önemli bir üretim hacmine ulaştı. Bu fabrikayla özellikle Çin pazarında büyük avantaj elde eden marka, şimdi de Hindistan pazarında büyüme arayışında. Tesla, Çin fabrikasında ürettiği araçlarla pazara girdi. Uzun süredir Hindistan’da vergileri düşürmeye çalışan marka, çözümü Hindistan’daki fabrikasında buldu.

Hindistan’ın ithal araçlara yönelik katı vergi kuralları vardır. Buna göre 40 bin doların altındaki araçlara yüzde 60, 40 bin doların üzerindeki araçlara ise yüzde 100 vergi uygulanıyor. Tesla bu anlamda özellikle piyasada rekabet ettiği Çin modellerine karşı zor günler yaşıyor. Hindistan’da fiyatı 40 bin doların üzerinde olan her araç elektrikli olsun ya da olmasın bu anlamda lüks araç sayılıyor. Tesla, geçtiğimiz yıl elektrikli araçların bu vergi diliminden muaf tutulması için lobi faaliyetleri yürütüyordu.

Çalışmalar başarılı olmasa da Tesla çözümü Hindistan’da fabrika açmakta buldu. Ancak Hindistan’da ithal araç üretiminde de sıkıntılar yaşanıyor. Hükümet bu anlamda Tesla Hindistan fabrikası için yeni bir yasal düzenleme yapmaya çalışıyor.

Şu anda Tesla Çin fabrikasının kapanma ihtimali bulunmuyor. Ancak Çin daha önce Tesla araçlarının resmi kurumlarda kullanılmasını yasaklamıştı. Özellikle Tesla araçlarındaki dikiz aynası kamerası Çin hükümeti tarafından tehlikeli olarak değerlendiriliyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve ambargo hesaplaşmasının yakında Tesla ve Apple’ı da etkileme ihtimali var. Apple bu anlamda üretimini Hindistan’a kaydırma kararı aldı. Tesla’nın Hindistan fabrikasından sonra böyle bir karar alıp almayacağı merak konusu.

Tesla, Hindistan dışında Türkiye’nin de dahil olduğu bir bölgede fabrika açmanın yollarını arıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’de satılan Tesla modelleri Almanya menşeli. Tesla Türkiye fabrikası için koşullar henüz olgunlaşmamış olsa da markanın özellikle Orta Doğu pazarında büyümek istediği biliniyor. Bu anlamda Türkiye önemli adaylar arasında yer alıyor.

hendekajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu