Teknoloji

Starlink’in çalışmaması gereken ülkelerde çalışması, ABD hükümetini kızdırıyor

Starlink, dünyanın yörüngesine oturup sürekli dönen binlerce “mini uydu” sayesinde, yeryüzündeki her noktaya geniş bant internet bağlantısı sağlayan bir servis. Elon Musk’ın uzun yıllar planlayarak geliştirdiği uzay roketleri sayesinde yörüngeye çıkardığı uydularla çalışan servis şimdi ABD hükumetinin gündeminde. Çünkü Starlink hükümetin ABD’li şirketlere iş yapmayı yasakladığı ülkelerde bile çalışıyor.

Starlink ve Elon Musk, ABD’nin ambargolarına uymamanın nasıl bir sorun açacağının farkında. Musk, ABD Başkanı Biden’ın Rusya düşmanlığını paylaşmasa bile yasaların emrettiği şekilde, şirketlerini Rusya’dan ve hatta Venezuella, Yemen, ve Sudan’dan geri çekmek zorunda.

Oysa, X’te Elon Musk için çalışan, ama görünürde bağımsız bir gazeteci olan Tucker Carlson‘un, Rusya Devlet Başkanı Putin ile çok detaylı bir röportaj yaparak Putin’in gayet makul ve adil görünen argümanlarını ABD halkına duyuran da yine Elon Musk olmuştu. Dolayısıyla, Elon Musk’ın Biden’ın dayattığı kurallara uymamak için her yolu denediğini biliyoruz.

Şimdi bu şüpheler daha da arttı. Çünkü Starlink, Rusya, Yemen, Venezuella ve Sudan sınırları içinden Starlink kullanan kullanıcılarına gönderdiği bir uyarıda, bu ülkelerde Starlink servisini kullanmalarının lisans sözleşmesine aykırı olduğunun altını çizdi ve 1 Mayıs’ta servisi keseceğini açıkladı.

Ancak 1 Mayıs geçti ve ambargolu ülkelerde Starlink servisinin kapanmadığına dair raporlar geliyor.

Sudanlı komutan canlı yayına Starlink ile bağlandı

Hatta bir canlı yayın sırasında, Sudan’da darbe yapmaya çalışan güçlerle savaşan Sudan ordusundan bir komutanın, batı merkezli bir haber kanalına, “Şu anda sizinle Starlink bağlantısı sayesinde konuşuyoruz, bu servis pek çok askerin hayatını kurtaran önemli iletişim bağlantıları sağlıyor” diyerek perde arkasından darbecileri destekleyen ABD hükumetinin karşısında Sudan ordusunun ABD’li Starlink şirketi sayesinde ABD’nin paralı askerleriyle savaştığını ortaya çıkarmış oldu.

Online bir ankete göre, 1 Mayıs’tan önce Starlink’ten uyarı e-postası alan ve ambargolu ülkelerde yaşayan Starlink kullanıcılarının %75’inin hizmeti kullanmaya devam ettiğini ortaya çıkardı.

Starlink bu bağlantıları tespit etmekte zorluk mu yaşıyor yoksa Starlink kitlerinin sahipleri, şirketin lokasyon tespitini yanıltacak bir yöntem mi buldu bilmiyoruz. Ama Starlink ABD hükumetinin ambargolarını pek de umursamıyormuş gibi görünüyor. Bakalım Elon Musk bu haberlerin yayılmasının ardından ne yapacak?

zara-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu