Haber

Nasreddin Hoca Yarışması İsrail’in Filistin’e Saldırısı Nedeniyle İptal Edildi

‘Nasreddin Hoca Fıkra Anlatma Geleneği’ UNESCO tarafından insanlığın ortak kültürel mirası olarak kabul edilen bir ırktı. Çocukları eğlendirirken düşündüren bu yarış, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/2023/egitim/…

Nasreddin Hoca’nın fıkralarını bilmeyen, duymayan yoktur. Türk mizahı denince akla ilk gelen tarihi şahsiyet olan Nasreddin Hoca’nın fıkraları hem güldürü açısından hem de verdiği ders bakımından büyük önem taşımaktadır.

Bu yarışma Nasreddin Hoca’nın anılarını ve fıkralarını canlandırmayı amaçlayan bir etkinlikti. Ancak İsrail’in Filistinlilere yönelik eylemleri nedeniyle Türkiye’nin eğitim kurumu bu olayı durdurma kararı aldı. Bu durum hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin bu adımı Filistinli sivillere yönelik insan hakları ihlallerine karşı bir protesto olarak görülüyor. Bu durum Türkiye’nin insan haklarına verdiği önemi ve bu konuda attığı adımları bir kez daha ortaya koyuyor.

Yediden yetmişe herkesi eğlendiren, düşündüren Nasreddin Hoca fıkraları, “Nasreddin Hoca Fıkraları Anlatma Geleneği” adıyla UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine alındı.

“Nasrettin Hoca Fıkra Anlatma Geleneği”, Kasım 2022’de Fas’ta düzenlenen UNESCO zirvesinde tüm üye ülkelerin oybirliğiyle uluslararası kültür varlığı olarak tescillendi.

Konya’nın Akşehir ilçesinde her yıl düzenlenen Nasrettin Hoca Ulusal Fıkra Canlandırma Yarışması sayesinde hayata kazandırdıkları karakterlerle çocukların eğlenmesi ve aynı zamanda fıkralardan bir şeyler öğrenmesi amaçlanıyor.

Bugüne kadar sadece yerel düzeyde düzenlenen ve ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıf öğrencileri arasında düzenlenen “Nasrettin Hoca Fıkra Anlatma Geleneği” yarışması, Akşehir’in başvurusu sonucunda uluslararası kayıt hakkı kazandı. Belediyesi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) onayı. Daha sonra gelişme oldu.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya yaptığı açıklamada, “Akşehir’de yapılması planlanan ‘İlkokullar Arası Nasrettin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması’nın bölge ve Türkiye finallerinin ‘Ulusal Yas’ olarak başka bir tarihe ertelenmesi planlanmıştı. İsrail’in Filistinli sivillere uyguladığı soykırım nedeniyle ülkemizde ilan edilmiştir.” .

Akkaya, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan söz konusu yarışmanın ertelenmesini ve bu kararın tüm ilköğretim okullarına duyurulmasını talep etti.

Sözcü’de yer alan habere göre; Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, 25 Ekim 2023 tarihinde 81 ilin milli eğitim birimlerine ve okullarına gönderdiği resmi yazıyla, Nasrettin Hoca Fıkra Animasyon Yarışması’nın ertelendiğini duyurdu.

Bakanlık, bu yıl yedincisi düzenlenen ve ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin katıldığı Ulusal İlkokul Ortası Şaka Animasyon Yarışması’nın ertelenmesine karar verdi. Bu karar 30 Ekim 2023’te açıklandı. Yarışmanın finali başlangıçta 26 Ekim’de yapılacaktı.

Nasreddin Hoca’nın “Allah’ın rahmeti kaçınılmazdır”, “Cennet ve cehennem dolana kadar”, “Arkadaşlar alışveriş yaparken görsün” gibi 148 fıkrasının yer aldığı yarışma sonucunda kazanana 30 TL ödül verilecek. bin TL.

Öte yandan Erzurum İl Müftülüğü’nün düzenlediği “çocuk-cami buluşması” etkinliğinin düzenlendiği Müderris Ahmet Efendi Camii’nde 15-16 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen “Nasreddin Hoca Erzurum’da” temalı çocuk şenliği büyük ilgi gördü .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu