Ekonomi

Kapadokya’daki doğal depolar Türkiye’nin patatesini koruyor

Nevşehir’in Kapadokya bölgesindeki yapılar turistlerin ilgisini çekerken, bu yapılar doğal özellikleri nedeniyle aynı zamanda yiyeceklerin soğuk hava deposu olarak da hizmet veriyor.

Kapadokya bölgesinde yer alan 1.321 ruhsatlı ve 2 milyon ton kapasiteli yer altı doğal soğuk hava depoları, Türkiye’nin patates ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor.

Farklı bölgelerden toplanan yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates, bölgeye özel tüf kayalarının oyulmasıyla oluşturulan doğal soğuk hava depolarında depolanıyor.

GÜÇ MALİYETİ YOK

Kapadokya’daki doğal soğuk hava depoları; Elektrik masrafı olmadan, nem ve ısı sayesinde patateslerin bozulmadan saklanmasını sağlar ve raf ömrünü uzatır.

İÇERİYE TIR VE TIRLAR GİREBİLİR

Ayrıca bu depoların geniş kapasiteleri sayesinde kamyon ve tırların rahatlıkla girebilmesi lojistik ve depolama süreçlerini kolaylaştırmaktadır.

Patates üreticisi Fatih Yılmaz, açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı:

“3. ayda ekimi başlayan patatesler 10 ve 11. aylarda hasat ediliyor. Hasat edilen patatesler doğal soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Depolara gelen patatesler ihtiyaca göre yeniden seçilerek sevk ediliyor. Özel olarak gönderiliyor. İstanbul, İzmir, İzmit ve diğer illerdeki merkezler.”

 

“PATATESTEN DAHA AZ SU VERİLİR”

Doğal soğuk havalarda saklanan patateslerin daha az fire verdiğini ve kendini koruduğunu belirten Yılmaz, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Bu depolarda patatesler 4. aya kadar kendilerini koruyor. Yaz ve kış ısı dengesi sayesinde patatesler muhafaza ediliyor.”

“DEPOLAR PATATESTE SIVI KAYBINI ÖNLER”

İşletmeci Abdullah Şahin yaptığı açıklamada depoların avantajlarını şöyle dile getirdi:

“Makinelerle açılan depolar patateslerin sıvı kaybetmesini engelliyor. Bu sayede patateslerin raf ömrü uzatılıyor. Patatesler bozulmadığı için kaliteli bir şekilde halkımıza sunuluyor.”
 

“NEVŞEHİR DEPOLAMA KONUSUNDA BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP”

Nevşehir Valisi Ali Fidan, yaptığı açıklamada, Nevşehir’in patates üretiminin yanı sıra depolama açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Nevşehir bölgesinde yer alan 2 milyon ton kapasiteli kayaya oyulmuş doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates depolanıyor. Patatesler burada kış boyunca muhafaza ediliyor ve tazeliğini koruyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu