Ekonomi

İsrail-Gazze çatışması ve ateşkes görüşmeleri petrol fiyatlarını yükseltti

İsrail güçlerinin Gazze’deki askeri harekâtının devam eden ateşkes görüşmeleriyle çakışması nedeniyle petrol fiyatları Salı günü erken saatlerde hafif bir artış yaşadı. Brent tipi ham petrol 46 sent artarak varil başına 83,79 dolara ulaşırken, ABD West Texas Intermediate (WTI) tipi ham petrol de 46 sent artarak varil başına 78,94 dolardan fiyatlandı.

Petrol fiyatlarındaki artış, her iki kontratın da son üç ayın en önemli haftalık düşüşünü kaydettiği geçen haftaki düşüş döneminin ardından geldi. Bu düşüşte zayıf ABD istihdam verileri ve Federal Rezerv’in faiz indirimlerine ilişkin spekülasyonlar etkili oldu.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışma yedi aydır devam ederken, son gelişmeler arasında Hamas’ın ateşkes önerisini kabul etmesi ve İsrail’in şartların kendi koşullarını karşılamadığını belirterek bunu reddetmesi de yer alıyor. İsrail’in askeri operasyonları Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarla devam etti ve bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı kentin bazı bölgelerinin boşaltılmasına yol açtı.

Bölgede Orta Doğu ham petrol arzını sekteye uğratabilecek olası bir tırmanmaya ilişkin endişeler petrol fiyatlarının desteklenmesine katkıda bulundu. Ayrıca Suudi Arabistan’ın Haziran ayı için Asya, Kuzeybatı Avrupa ve Akdeniz’e resmi ham petrol satış fiyatlarını yükseltme kararı da fiyatları destekledi. Bu karar yaz boyunca güçlü bir talep beklentisine işaret ediyor. Arap hafif ham petrolünün Asya’ya satış fiyatı Haziran ayı için Umman/Dubai ortalamasının üzerinde varil başına 2,90 dolar olarak belirlenerek Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve piyasa tahminlerinin üst aralığıyla uyumlu hale geldi.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu