Haber

Fuat Oktay: Enflasyon tek haneye inecek (2)

İYİ PARTİ DERVİŞOĞLU: MECLİS’TEN BÜTÇE YETKİSİ ALINDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın bütçe sunumunun ardından siyasi parti kümeleri konuştu. ÂLÂ Parti Kümesi adına Küme Başkan Yardımcıları Musavat Dervişoğlu ve Erhan Usta söz aldı. Dervişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile TBMM’nin bütçe yapma yetkisinin fiili olarak elinden alındığını belirterek, “Parti başkanlık sisteminden önce gelecek yılın bütçeleri toplumu heyecanlandırırdı. Çünkü halk, bütçenin sorunlarını çözeceğini umuyordu. millet haklı olarak yeni bütçe ile gelirlerini artıracağını beyan etmiştir.Ancak yürütmenin ‘Aşiret Reisi’ yetkileriyle donatıldığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde bütçe teklifi kimsenin umursamadığı sıradan bir ritüele dönüşmüştür. içeriği ve kaderi hakkında.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, bu yıl bütçe harcamalarının geçen yıla göre yüzde 155 arttığını belirterek, “Bütçedeki bu büyüme hizmetlerin büyümesinden değil, son derece yetersiz hizmetlerden kaynaklanıyor. ekonomik göstergeler 100 yıllık tarihimizde bu bir kez oldu 2022 Devlet bütçesinde çok büyük sapma var hükümetin getirdiği harcama miktarı 2022 bütçesinin başlangıç ​​bütçesinin yüzde 179’u bu böyle bir şey 1943’ten, İkinci Dünya Savaşı yıllarından beri ilk kez 79 yıldır yaşanmayan bir ayıbı yaşadık. Hükümetler bu sayede ayakta kaldı” dedi. MHP’NİN ARDINDA AKÇAY: TÜRKİYE İSTİKRARLA KÖK ATIYOR Küme Lider Yardımcısı Erkan Akçay ve Muhammet Levent Bülbül’ün sözünü SALMAKTAMHP kümesinin adı aldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni savunan MHP Küme Başkan Yardımcısı Erkan Akçay, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yönetimde sağladığı istikrarla Türkiye, çınar gibi kök salmış ve eşi benzeri olmayan bir model olarak tüm dünyaya örnek teşkil etmektedir. Siyasi ve demokratik tarihimiz darbelerle, muhtıralarla, vesayet girişimleriyle sekteye uğradı.Sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle birçok hükümet krizleri patlak verdi, deneme yanılma yöntemiyle ülke sorunları adeta bir bilmeceye çevrildi. istikrarsız hükümetler yöntemi.Ülkenin temel sorunları ortada kaldı.Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile istikrarını sağladı.Bu çok önemli bir konu.Ülkemiz 4 yılı başarıyla geride bırakan bu sistemle, kayıp yıllarını telafi etmek için.” MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levent Bülbül de enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikalarının koordinasyonunun sağlanması, arz ve talepte dengesizliklere neden olan olumsuzlukların önlenmesi ve engellerin aşılması gerektiğini söyledi. Düzenlemenin önemine dikkat çekerek, “Böyle bir dönemde özellikle piyasada ‘stoklama’ olarak bilinen faaliyetlerin önüne geçmek ve haksız fiyatın önüne geçmek için ilgili bakanlıklarımız tarafından kontrol faaliyetlerinin artırıldığını görüyoruz. Bu süreçte piyasada hakim konumda bulunan ve bu hakim durumu korkunç bir şekilde kullanan yapıların kararlılıkla takip edilmesi son derece değerlidir.HDP grubu adına konuşan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Hükümetin 2023 bütçe teklifinde “Halkın sofrasındaki ekmeği daha da küçültmeyin, bütçe yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği çoğaltmak içindir. ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışıyla hazırlanan, müzakereden ve katılımdan uzak bir AK Parti-MHP bütçesi ile karşı karşıyayız. Taban fiyatı HDP’nin teklifi olan 12 bin 500 lira yapalım. Ama yapmayacağını ve yapmayacağını biliyoruz.”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da hükümetin 2023 bütçesinin ‘seçim bütçesi’ olduğunu ve bunun AK Parti hükümetinin son bütçesi olduğunu söyledi.

Besti KARALAR/ANKARA,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu