Haber

Depremzedelerin cemaate verildiği iddialarının asılsız olduğu ortaya çıktı

Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili birçok temelsiz tez ortaya çıktı.

Gündemde dolaşan “deprem çocukları cemaate verildi” kapsamındaki asılsız haberlerin kaynağı belli oldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan asılsız habere ilişkin yapılan açıklamada, hanede yaşayan refakatsiz çocuk bulunmadığı belirtildi.

İstismardan söz edilmiyor

Hane sakinlerinin Suriye’deki savaşta eşini kaybetmiş yabancı uyruklu kadın ve çocuklar olduğu, herhangi bir tacizde bulunulmadığı belirlendi.

Bakanlık yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Bazı yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan ‘Depremdeki çocukların cemaate verildiği iddiası’ başlıklı haber paylaşımına ilişkin şu açıklamanın yapılması gerekli görüldü. Haberde bahsi geçen konu ile ilgili olarak kolluk kuvvetlerimiz ve Beykoz Sosyal Hizmetler Merkezi (SHM) gruplarımızla 10.02.2023 tarihinde belirtilen adrese hane ziyareti yapılmıştır. Yapılan tespitler sonucunda hanede refakatsiz çocuğa rastlanmadı. Ev ziyaretinin ardından ailelere ayrıca Bakanlığımızın hizmetleri ve bu hizmetlere ihtiyaç duymaları halinde hangi iletişim kanallarından ulaşabilecekleri hakkında bilgi verildi.

İHH’dan açıklama

Öte yandan asılsız haberlerin amacı olan İHH İnsani Yardım Vakfı da konu hakkında açıklama yaptı.

İHH, vakfın çocuklara yönelik lojmanlarının bulunmadığını, depremzede çocukların barınmalarına yönelik çalışmalarının bulunmadığını duyurdu.

“Haklar yasal işlemlerle korunacak”

Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bazı medya ve sosyal medya hesaplarında hepimizi üzen depremlerde Antakya’dan İstanbul’a getirilip İHH konutlarına yerleştirildiği yönündeki asılsız ve kötü niyetli iddialar gündeme getirildi. Vakfımızın çocuklar için rastgele bir lojmanı olmadığı gibi çocukları deprem bölgesinden getirip lojmanlara yerleştirme gibi bir çalışma da yoktur. Vakfımız depremin ilk saatlerinden itibaren AFAD ile uyum içinde arama kurtarma ve insani yardım faaliyetlerini sürdürmektedir.

Asılsız iddialar içeren ilgili haberin yayınlanmasının ardından haberi yapan kurumla irtibata geçilerek düzeltme yapmaları istendi ancak herhangi bir düzeltme yapılmadı. Haberi yayımlamadan önce görüşümüzü almayan, bu bildiriyi yayımlamayan, yayımlayan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılarak vakfımızın, bağ yetiştiricilerimizin, gönüllülerimizin ve ihtiyaç sahiplerinin hakları korunacaktır. söz konusu asılsız haberleri basın etiğine ve mesleki unsurlara uygun hareket etmeyerek.

habercaldiran.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu