Haber

Çin’de Nadir Sazan Türünün Popülasyonu 20 Yılda 44 Kat Arttı

Göçmen yetişkin çıplak sazan, Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai eyaleti, Haibei Tibet Özerk Bölgesi, Gangcha ilçesindeki Qinghai Gölü’nün bir iç nehri olan Quanji Nehri’nin yukarısında yüzüyor, 30 Haziran 2022. (Fotoğraf: Fan Peishen/Xinhua)

XINING, 9 Aralık (Xinhua) — Çin’in Qinghai eyaleti tarım ve kırsal işler departmanı, 2022’de ülkenin Qinghai Gölü’nde 114.100 ton çıplak sazan olduğunu söyledi; bu, 2002’deki rakamın 44 katından fazla.

Yangtze Nehri Balıkçılık Araştırma Enstitüsü tarafından kaydedilen izleme bilgilerine göre, Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai eyaletindeki ülkenin en büyük iç tuzlu su gölü, bu yıl çıplak sazan stoklarında yıllık yüzde 5,1’lik bir büyüme gördü.

Çin’de “Huangyu” olarak bilinen sazan türü, Qinghai Gölü’ne özgü bir ilaçtır. Balık sadece yerel kuş türlerinin varlığı için değil, aynı zamanda yayla gölünün ekolojik stabilitesi için de kritik öneme sahiptir.

Aşırı avlanma ve çevresel bozulma nedeniyle, çıplak sazan popülasyonu 1960’larda ve 1970’lerde keskin bir şekilde azaldı. 2002 yılında Qinghai Gölü’nde sadece 2.592 ton çıplak sazan vardı.

Gölün çıplak sazan kurtarma merkezinden Qi Hongfang, “Düşük sıcaklık ve sınırlı oksijen nedeniyle Qinghai Gölü’nde plankton kıtlığı var” dedi. “Göldeki çıplak sazanlar yavaş büyür ve üreme kapasiteleri düşüktür. Balık stokları tükendiğinde onları geri kazanmak kolay değildir.”

Çeşitleri korumak ve eyaletteki çevreyi eski haline getirmek için 2003 yılında Qinghai Gölü ve yakındaki nehirlerde çıplak sazan avcılığı yasaklanmıştı. Qinghai, daha iyi balık yetiştirilebilmesi için son kırk yılda gölü altı kez kapattı.

Eyalette, özellikle son 20 yılda yaklaşık 197 milyon yapay olarak yetiştirilmiş yavru yavru göle bırakıldı. Bakanlığa göre, yapay olarak yetiştirilmiş yavruları serbest bırakma uygulaması, türün genel nüfus restorasyonunun yüzde 23’üne katkıda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu