İş

“Ara eleman açığı kronik bir soruna dönüştü”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran yaptığı yazılı açıklamada, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tüm dünyada hızlı bir değişim yaşandığını ve bu sürecin salgınla birlikte hızlandığını belirtti. İnsanların bu süreçte makineleşme ile birlikte iş hayatının dışında kalacaklarından endişe duyduklarına işaret eden Baran, şöyle konuştu:

“Robotlar iş yapar diye insanlar işsiz kalır diye endişelenirken vasıflı hatta vasıfsız iş gücü bulamaz hale geldik. İşverenler olarak bir araya geldiğimizde ilk konuştuğumuz konu çalıştıracak işçi bulamamak oluyor. Ara eleman denilen kadrolarda çalışacak insan bulamamak ülkemizin tüm üretim ve hizmet potansiyelini olumsuz etkilemektedir.”

Baran, inşaattan sağlığa, dokumadan mobilyaya, lokantadan otele tüm branşlarda istihdam edilecek nitelikli iş gücü eksikliğinin yaşandığının altını çizerek, orta kadronun çilesinin kronik bir soruna dönüştüğünü vurguladı. değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de özelleştirme çalışmaları ile birlikte halkın gerçek şubenin faaliyet gösterebileceği alanlardan çekildiğini kaydeden Baran, kamunun istihdam deposu olduğu algısını yıkmadan gerçek departmana işçi bulma sorununu çözmenin mümkün olmadığını savundu.

Reel departmanın eleman bulamamasının nedenlerinden birinin de kamunun uyguladığı fiyat politikası olduğunu savunan Baran, şöyle devam etti:

“Çok düşük kârlılık oranlarıyla faaliyet gösteren özel sektörümüzün ücretleri kamuda bazı pozisyonların gerisinde kalıyor. İş arayanların beklentilerinin yüksek olması maalesef ülkemiz gerçekleriyle örtüşmüyor.”

Mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Baran, çıraklık kültürünün değerine vurgu yaptı.

Sığınmacılar konusunun ele alındığını hatırlatan Baran, bazı şubelerde çalışan sığınmacıların oranının yüksek olduğu, personel bulamama sorununun çözülmemesi durumunda sığınmacıların istihdamının artabileceği uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu